Commissie Kerk & Kunst

 

Bredeplaats 4
8911 EP Leeuwarden
Telefoon: 058-2153544
Email: info@kunstindegrotekerk.nl

 

Commissie Kerk & Kunst

 

 

 

 

 

 

Toetsen en klanken ….

Tjitske Andriesse - Workum

 

In haar woning in Workum, waar vóór- en achterkamer één geheel vormen, hangt aan de wanden het werk van Tjitske Andriesse, geboren in Leeuwarden. Het zijn grote formaten, kleurig en zonder lijsten. Zij vindt dat lijsten de ruimte beperken, het schilderij moet vrij kunnen ademen. Als materialen worden papier of hout gebruikt, maar toch het meest linnen. De verf is acryl, maar incidenteel schuwt ze het gebruik van een spuitbus niet.

Thuis kreeg ze vioolles. Op haar achttiende verhuisde ze naar Amsterdam waar de lessen werden voortgezet aan het conservatorium. Vervolgens speelde ze 12 jaar in het Kunstmaand Orkest, tegenwoordig het Amsterdams Philharmonisch Orkest.

Het repertoire daarvan werd  door een ander bepaald, maar zij wilde zelf iets maken. Ze kon van jongsaf goed tekenen en schilderen en besloot daar het zwaartepunt  van haar inspanningen te leggen. Ze ontwikkelde zichzelf en had aanvankelijk een voorliefde voor het werk van Mark Rothko, maar ook  het werk van Goya sprak haar aan. Vanaf toen werden  geluiden  omgezet in kleuren. Evenals het geluid in de muziek legt het beeld een weg af. Het is worstelen om te bereiken wat je wilt. Laag voor laag ontstaat een eindresultaat en als dat goed is, is er vaak een moment van euforie.

Soms knipt ze een werk in stukken om het beeld te versterken en naait het aan elkaar om de verscheurdheid van dingen te laten zien. Maar het gaat om de vorm. Vorm heeft te maken met evenwicht, maar dat kan soms wringen.

De geëxposeerde schilderijen en objecten onder de titel “toetsen en klanken”, zijn  verwant aan elkaar. De gemeenschappelijke noemer in het werk is heimwee.

De tentoonstelling in de Grote Kerk is te bezichtigen:

Op de zaterdagen in de maanden november en december 2017 van 13.00 uur tot 16.00 uur.
 

www.kunstindegrotekerkleeuwarden.nl

De Protestantse Gemeente Leeuwarden van de Grote of Jacobijner Kerk wil graag een open kerk zijn. In het verlengde van die doelstelling probeert zij, naast haar reguliere taak, open te staan voor maatschappelijke ontwikkelingen en stem te geven aan zaken waarin zij zich vanuit haar eigen geloofsbeleving herkent.

De Commissie Kerk & Kunst organiseert exposities van beeldend werk passend binnen die doelstelling; ook is in het kerkgebouw plaats voor een stand van de Wereldwinkel, voor Amnesty International en voor de uitvoering van vele concerten.

De monumentale Grote of Jacobijner Kerk in het hart van Leeuwardenis op zich al een bezoek waard, maar biedt door haar fraaie ruimtewerking voortreffelijke mogelijkheden voor het exposeren van diverse vormen van beeldend werk.

Sinds 1987 organiseert de Commissie Kerk & Kunst in de kerk jaarlijks meerdere kunsttentoonstellingen. De belangrijkse daarvan is de grote tentoonstelling gedurende de zomermaanden juni, juli en augustus, waarin de Grote Kerk vrijwel dagelijks voor publiek is geopend. Men kan dan kennismaken met zowel de tentoonstelling als met dit indrukwekkende historische bouwwerk.

Verder worden exposities georganiseerd rondom Pasen en Kerst. Voor de tentoonstellingen tijdens de 40-dagentijd en rondom Advent wordt aansluiting gezocht bij de inhoud van die thematiek.

Voor de zomertentoonstellingen worden gebruikelijk één of meerdere kunstenaars uitgenodigd rondom een vastgesteld thema. In 2013 was een grote expositie te zien rondom het thema "Engelen" van Ela Venbroek uit Deventer. Het thema van de zomertentoonstelling van 2014 had het thema "De Jakobsladder" van de Zwolle wonende maar in Leeuwarden geboren kunstenaar Jan Pieter Gootjes. 2015 was zowel voor beeldend kunstenaar Eveline van der Pas als voor onze Commissie bijzonder succesvol met de publicitair uitstekend scorende tentoonstelling " Hooglied". In 2016 exposeerde Paul Andringa met het thema "de Psalmen". Van eind november 2016 tot en met de eerste week van januari 2017 exposeren jonge kunstenaars met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking van Kunstgroep Atteljee met het Advent-thema. Het bekende TV-spektakel "The Passion" wordt in 2017 vanuit Leeuwarden uitgezonden. In de 40-dagentijd exposeert Hilde Hoving in de Grote Kerk met het thema "Passie".

Met de thema's wordt aansluiting gezocht bij actuele of Bijbelse onderwerpen. De exposities worden elk jaar bezocht door een breed publiek van ongeveer 7000 bezoekers. Het gastenboek in de kerk laat zien dat er bezoekers komen uit het hele land maar ook uit het buitenland. Velen zijn van mening dat kerk en tentoonstelling elkaar versterken en spreken daarover hun waardering uit.

Door de inzet van vele vrijwilligers is de grote Kerk in de zomermaanden vrijwel dagelijks geopend voor het publiek. De kerk is opgenomen in de wandelroute door de binnenstad en de lokale VVV verstrekt hierover informatie. Verder wordt er via stedelijke, provinciale en landelijke media de nodige aandacht gegeven aan de tentoonstellingen.

Overzicht vanaf 2010 van de door de Commissie Kerk & Kunst georganisserde tentoonstellingen:

2010                                               2011

Pasen: Mels Sluyser                          Pasen: André de Jong

Zomer: Ben Manusama                     Zomer: ...en er was Licht -  groepsexpositie

Kerst: Ruurd Wiersma                       Kerst: Aafke Holman

2012                                               2013

Pasen: Friese Staties                        Pasen: Aad de Haas

Zomer: Op blote voeten, groepsexpositie     Zomer: Ela Venbroek

Kerst:  Giovanni Dalessi                    Kerst: Wasili Wasin

2014                                              2015

Pasen: Ruud Bartlema                     Pasen: Jac Bisschops

Zomer: Jan Pieter Gootjes              Zomer:  Eveline van der Pas

Kerst:  Helmut Muntschick              Kerst: Sonja Burgerjon

2016                                                2017

Pasen: Wout Herfkens                     Pasen: Hilde Hoving

Zomer: Paul Andringa                      Zomer: Lieven Demunter (B)

Advent: Kunstgroep Atteljee            Najaar:  Tjitske Andriesse