Commissie Kerk & Kunst

 

Bredeplaats 4
8911 EP Leeuwarden
Telefoon: 058-2153544
Email: info@kunstindegrotekerk.nl

 

DRAGEN - GEDRAGEN WORDEN - LIEVEN DEMUNTER

Bezichtiging van de Grote Kerk en van de kunstobjecten van Lieven Demunter en het Müller-orgel in de periode

11 juni t/m 10 september 2017:

op dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur

Zondagen tijdens de kerkdiensten.

      

DRAGEN - GEDRAGEN WORDEN - NIET MEER KUNNEN DRAGEN 

een tentoonstelling met werk van LIEVEN DEMUNTER

van 11 JUNI tot 10 SEPTEMBER 2017

In de zomer van 2017 exposeert de Belgische kunstenaar Lieven Demunter zijn keramische beelden in de Grote Kerk van Leeuwarden. De tentoonstelling is de vierde in een reeks van vijf die de commissie kerk en kunst organiseert over een aantal Bijbelboeken. Bij de eerste manifestatie in 2014 ging Jan Pieter Gootjes in op het boek Genesis. Eveline van der Pas hield zich het jaar daarop bezig met het Hooglied en vorig jaar liet Paul Andringa zijn visie op de Psalmen zien. In 2018, het jaar waarin Leeuwarden culturele hoofdstad is, zal als afsluiting een groepsexpositie worden georganiseerd met als onderwerp de vraag van Jezus: “Wie zeggen de mensen dat ik ben?”

Bijna een jaar geleden werden een paar leden van de commissie Kerk en Kunst tijdens de expositie Open Stal in Oldeberkoop getroffen door het werk van Lieven Demunter. Op één van de locaties, in een witgekalkte schuur, stonden een aantal beelden van mensengroepen bij elkaar. Sommige beelden vroegen om veel ruimte, anderen maakten zich heel klein en zaten gedrongen in hun eigen leefwereld. Zijn kunstwerken vat Lieven Demunter samen in de  begrippen: dragen, gedragen worden en niet meer kunnen dragen. Kwetsbaarheid is een precieze weergave van de emoties die Demunter wil uitdrukken met zijn beelden.

Eén van de bezoeksters in Oldeberkoop was Jet van Swieten en zij vatte op haar weblog haar indrukken als volgt samen:

“De beelden lijken soms mismaakt en leven met hun eigen gedachten, verwerken hun eigen zaken in stilte. Er is iets met ze. Gestolde emotie in ruw afgewerkte klei…

Stuk voor stuk loop ik ze langs en weer terug. Nog eens kijken. Ze zijn aangrijpend. Ze zwijgen aangrijpend.  Ze brengen gedachten binnen over alle onvolkomenheden die het echte leven brengt, maar die de wereld om ons heen niet graag heeft. Daar moet orde heersen. Daar moet succes zijn, geluk, gezondheid, rijkdom en vooral vermaak. Daar mag je niet te veel stilstaan bij imperfectie, ziekte, pech of leed. Dat wordt geïnterpreteerd als negatief en pessimisme en dat mag niet….  Voor achterblijvers is geen plek.”

Zelf zegt Lieven Demunter over zijn beelden: “Het gaat over de mens die niet mee kan met onze ratrace, de mens die het allemaal niet meer kan begrijpen…. Ik gebruik christelijke symbolen die naar mijn gevoel troost kunnen brengen, die het allemaal draaglijker kunnen maken.”

Zijn die christelijke symbolen niet de woorden die Jezus gebruikt in de bergrede, de zaligsprekingen van Mattheüs 5 ?

In de nissen van de Grote Kerk is het antwoord in ontroerende beelden en tekeningen te zien!

De tentoonstelling in de Grote Kerk is te bezichtigen:

11 juni tot en met 10 september 2017

dinsdag tot en met zaterdag, 11.00-16.00 uur

Commissie Kerk en Kunst               www.kunstindegrotekerk.nl